TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalp sağlığınız için bu haberi okumadan geçmeyin!

"Bel çevresi 100 cm olanlar tetkik edilmeli"

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2024 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 18.01.2024 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
www.qatarnews.com.tr
Kalp sağlığınız için bu haberi okumadan geçmeyin!

Ailenizde erken yaşta sebepsiz ani ölüm, kalp krizi, stent, bypass hikayesi olan birileri varsa bu haberi okumadan geçmeyin... Kalp krizi ve kalp sağlığı hakkında Breaking News Turkey'den Savaş Uğurlu'ya önemli bilgiler veren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Ailesinde kalp hastalığı bulunanlar, risk faktörü olan tüm erkekleri ve kadınları uyarıyorum. 100 cm bel çevresi olanlar mutlaka kalp yönünden tetkik edilmeli" dedi.
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Kalko, kalp krizi üzerine önemli bilgiler verdi. Pandemiden sonra gerek mevcut hastalık ve gerekse canlı virüs aşısı gibi nedenlerden dolayı kalp krizinde bir artış olduğunu belirte Kalko, risk grupları hakkında konuştu. Kalp krizine karşı altın değerinde bilgiler veren Doktor Kalko, "Bel çevresi 100 cm ve üzeri olanlar, risk faktörlerinizden uzak durmazsanız, maalesef kalp krizi ve hatta ölüm sizi bekliyor demektir. Lütfen dikkat" diyerek herkesi uyardı.


"PANDEMİNDEN SONRA SAĞLIKSIZ YAŞAM ARTTI"


Türkiye'deki yaşam beklenti süresinin arttığını ifade eden Doktor Kalko, "Ortalama 80'li yaşları konuşuyoruz. Dolayısıyla beyaz yakalı olarak ifade ettiğimiz ofis çalışanları özellikle Finans hukuk, sağlık, siyaset vs. gibi alanlarda özellikle orta yaş dediğimiz 35 ile 50 yaş arasında ciddi bir nüfus birikintisi mevcut. Bu insanlar ülkenin en önemli, en faydalı, en üretken yaş grubu. Özellikle pandemiden sonra sağlıksız yaşantı ve beslenmelerden sonra sigara içiciliğinin artması ile birlikte günümüzde kalp krizi ve inme bu yaş grubunda oldukça yüksek seyretmektedir. Genelde bu yaş grubunda oluşan bu durum ölüm ile sonuçlanmaktadır" diye konuştu.


"GECE OLAN KALP KRİZLERİ DAHA ÖLÜMCÜL"


Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Kalp krizi özellikle şu saatlerde olur demek doğru değildir. Ancak özellikle gece saatlerinde olan kalp krizleri, gerek hastaneye ulaşımın geç olması, acil serviste tecrübeli doktorun olmayışı, gece vakti acil kardiyoloji anjiyo laboratuvarına tam hazır olamaması gibi sebeplerle ölümle sonuçlanma olasılığı maalesef daha yüksek olmaktadır. Kalp krizine neden olan risk faktörlerini de 5-6 maddede sayabiliriz. Bunlardan ilki sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ile beslenme, genetik yapı, stres, erkeklerde yaş ve kadınlardan menopoz" dedi.

"RİSKLERDEN UZAK DURMAZSANIZ ÖLÜM SİZİ BEKLİYOR"

Kalp krizi geçirmemek için bazı ipuçları veren Doktor Kalko, "En önemlisi genetik yapıdır ama engel olabileceğiniz pek çok faktör var. Bunlardan bir tanesi risk faktörlerinden kesinlikle uzak durmak zorundayız. Mesela sigaradan, şeker hastası ise şekerden uzak durmalı. Yüksek tansiyonsa tansiyonu kontrol etmeli, ilaçları düzenli almalı ve en önemlisi düzenli doktor kontrolüne gitmelidi. Ne yaparsak yapalım başına düzenli lafını getirmemiz lazım düzenli uyku, düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli dinlenme gibi şeyleri hayatımızın olmazsa olmazları olmalıdır. Genelde kalp krizinden sonra müdahale edilen hastalarda gördüğümüz ortak payda şudur. İlerleyen zamanda sanki hiçbir şey olmamış gibi normal hayatlarına devam ederler. Ancak her hastaya söylediğim şey şudur: Sonuçta biz kul yapısına stent takıyoruz Allah'ın yarattığı damarı yeniden yaratmıyoruz. Kendinize eğer dikkat etmezseniz, ilaçlarınızı düzenli almazsanız, risk faktörlerinizden uzak durmazsanız, maalesef tekrar kalp krizi ve hatta ölüm sizi bekliyor demektir. Lütfen dikkat" ifadelerini kullandı.


AİLESİNDE BU HASTALIK OLANLAR DİKKAT!


Özellikle ailesinde erken yaşta sebepsiz ani ölüm, kalp krizi, stent, bypass hikayesi olan insanların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Doktor Kalko, "Bu arada genetik olarak yağ metabolizma bozukluğu olan insanlar, pıhtılaşmaya eğilimi olan insanlar, ailesinde şeker hastalığı olan veya tansiyon hastası olan insanlarda da kalp krizi ihtimali daha  yüksektir. Kalp krizi geçirmemek için mutlaka hareketli olmak zorundasınız. Gün içerisinde işte yaptığınız hareketler değil, her gün bir saatinizi kalbiniz için ayırın ve yürüyün. Bu arada tabii ki beslenme de çok önemlidir. Mümkün olduğunca düzenli, Akdeniz Mutfağı ile beslenin. Beyaz eti sınırsız yiyebilirsiniz. Mor yapraklı yiyecekler, bitkiler, meyveler yiyin. Sigaradan uzak durun tansiyonunuza ve stresinize dikkat edin" dedi.


"PANDEMİDEN SONRA 20 YAŞLARA KADAR İNDİ"

"Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Özellikle pandemiden önce 50 yaşından sonra kalp krizi riski yüksek iken, pandemiden sonra gerek mevcut hastalık ve canlı virüs aşısı bunları erken yaşlara 20 ile 30'lu yaşlara kadar çekti. Literatürde 12 yaşında by pass olan insanlar var. Kalp krizi artık sadece yaşlılarda görülen bir hastalık değil. Burada şu bilgiyi vermekte önem arz ediyor, genç yaşta kalp krizi maalesef daha fazla ölümle sonuçlanıyor. Yaşlı insanlar bu konuda biraz daha şanslı" diye konuştu.


"ARTIK YÜRÜMEYİ UNUTTUK"


Türkiye'de insanların kalbine iyi bakmadığını ifade eden Kalko, "Kalbimize değil ama arabalarımıza çok iyi baktığımız söylenebilir. Keşke arabamıza verdiğimiz kıymeti kendimize ve kalbimize verebilsek. Türk mutfağı çok güzel dünyanın en zengin, en besleyici, en leziz sofrası Türk mutfağı ancak kolesterolden de çok zengin bir mutfağımız var. Bir de tabii en önemli şey bundan 30-40 yıl önce bu kadar obez insan ülkemizde yoktu. Şu anda göbek çevresi 100 santim üzerinde olan milyonlarca insan var. Sedanter yaşıyoruz, her yere arabayla gidiyoruz. Eskiden ayakkabılarımızın altı delinirdi. 30-40 yıl önce çok yürürdük. Şimdi artık yürümeyi unuttuk. Ülke olarak kalbimize iyi baktığımız söylenemez ancak burada güzel olan bir şey var sağlıkta erişim çok kolaylaştı. Neredeyse ilçeler de bile kalp anjiyosu yapılabiliyor. Artık bu ülkenin sağlıktaki erişiminin kolaylaşması kalp krizden ölümleri bir nebze azaltmıştır" ifadelerini kullandı.


"MUTLAKA BİR SİNYAL VERİR"


İnsan kalbini arabaya benzeterek, örnekler veren Prof. Dr. Yusuf Kalko, "Arabalardaki motor durup dururken yanmaz ya da durup dururken bozulmaz, mutlaka bir sinyal verir. Mesela arabadaki motor su kaynatır, tekler, gaza basarsınız gitmez. İnsan vücudu da bunun hemen hemen aynısıdır. Kalp krizi, aslında öncü belirtiler verebilir. Yüzde 80 önce yürürken hafif hafif ağrılarınız olabilir. Sizi yürütmez. Hatta biz buna vitrin hastalığı diyoruz. Ağrısı olur vitrine bakar durur. Dinlenir sonra tekrar devam eder. Aslında daha masumdur. İlerleyen zamanda önemsemez iseniz, istirahat de dahi yatarken bile ağrılar gelmeye başlar. Sonra bu ağrıların süresi giderek uzar yarım saati geçerse, bu bir kalp krizidir. Aslında normalde yüzde 80  klinlikte biz bunları görürüz. Dolayısıyla özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunanlar, risk faktörü olanlar, sigara içenler, tansiyonu olanlar, şeker hastalığı olan tüm erkekleri ve kadınları uyarıyorum. 100 cm bel çevresi olanlar mutlaka kalp yönünden tetkik edilmelidirler" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.